İşitme Cihazına Karar Verme Süreci

İşitme kaybı yaşayan bireyler bir işitme cihazına ihtiyaçları olduğunu öğrendiklerinde ve cihaz seçimini yaptıklarında ilk başta zorluk yaşayabilirler. Peki bir işitme cihazı takmaya karar verme süreci nasıl işler? İşitme cihazı takmalı mıyım? gibi sorular kafanızı kurcalıyor olabilir. Bu yazıda neden bir işitme cihazı takmalısınız sorusunun yanıtını bulacaksınız.

Birçok kişi işitme cihazını yalnızca bir iletişim aracı olarak görür. Evet işitme cihazı kesinlikle başkaları ile iletişiminizi kolaylaştırır fakat aynı zamanda onları, tek başınıza kaldığınız zamanlarda zayıf sesleri işleyen beyin aktiviteleri, acil durum uyarı bildirim araçları olarak görmelisiniz. İşitme cihazı kullanarak beyni sürekli olarak sese maruz bırakmak çok önemlidir. İşitsel yoksunluk yaşamamak için buna dikkat edilmelidir. Evdeyken işitme duyumuzun iyi olduğunu ya da televizyon izlerken yüksek bir işitmeye ihtiyacınızın olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat yalnızca yerdeki ayak seslerini ya da fırının çalışmasını duymak bile çok önemlidir. Ne kadar çok sese maruz kalırsanız işitme cihazlarınız da o kadar yüksek performans sağlar. Bunların hepsi beyin tarafından otomatik olarak algılanır ve siz farkında olmadan işlenir.

İşitme Cihazına Alışmak

İşitme cihazı takma fikri sizi korkutuyor olabilir fakat cihazı kullanmaya başladıktan sonra ne kadar etkili olduğunu gördüğünüzde bir daha çıkarmak istemeyeceksiniz. Uzun yıllar bunu ertelemiş olabilirsiniz. Bir kere işitme cihazı kullanmanın rahatlığını yaşadıktan ve etraftaki en ufak sesin bile varlığını fark ettikten sonra işitme cihazı sizin vazgeçilmeziniz olacak.

Tıpkı bir gözlüğe alışmak gibi işitme cihazlarının hissine de alışması biraz zaman alabilir. Kulağınızın arkasındaki cihazları hissedebilirsiniz fakat birkaç güne bu his geçecektir. Evde kaldığınız sessiz durumlarda bile işitme cihazınızı ne kadar çok takarsanız, gürültülü bir ortama gittiğinizde beyniniz daha hızlı ulaşabilmeniz için sesleri algılar ve filtreler. Dilerseniz cihaza alışmak için ilk gün sessiz bir odada oturarak saatin sesini ya da dışardan geçen arabanın sesleri gibi daha zayıf sesleri duyma yeteneğinize alışma çalışmaları yapabilirsiniz. İlk başta bunun doğal bir ses gibi gelmemesi çok normaldir fakat bu durum uzun sürmeyecek ve kısa sürede cihazınıza alışacaksınız.

Etrafa bakmadan seslerin geldiği yönü belirlemeye çalışabiliriz. Farklı ses türleri veya konuşma kalıpları arasında ayrım yapmak için yalnızca işitme duyunuzu kullanmayı da deneyebilirsiniz. Bu tarz alıştırmalar hızlı bir şekilde işitme cihazına alışmak için etkili yöntemlerdir.

Eğer bir işitme cihazını yalnızca dışarı çıktığınızda kullanıyorsanız, beynin tüm bu yeni gelen gürültü ve uyaranlarla ne yapacağı hakkında bir fikri olmaz. Hatta bazı kişilerin işitme cihazları taktıktan sonra tek duyduğum gürültü diyerek reddetmelerine bile neden olabilir. İşitme cihazınızı sürekli takarak sesi düzenli olarak ona verdiğinizde ve arkasından arka plan gürültüsü ortaya çıktığında bunu tolere etmeniz çok daha kolay olur.

Çoğu kişi işitme cihazı takmaları gerektiği söylendiğinde haklı olarak hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bir süredir duymadığınız seslerin bunaltıcı geleceğini ya da aslında ihtiyacınız olmadığını düşünebilirsiniz. İşitme cihazlarınızın nasıl daha etkili kullanacağınız konusunda uzman bir odyolog ile görüşmek size bir fikir sağlar. İşitme cihazınızın sizi rahatsız etmeyecek şekilde en doğru ayarlarını yapmak yine bir işletme uzmanının yetki alanındadır. Cihazınızı takmak için çaba ve zaman ayırdığınız sürece ilerleme kaydedeceksiniz. Onlarla ne kadar fazla mutlu hissederseniz o kadar çok takmak isteyeceksiniz. Bu nedenle işitme cihazı seçimi yaparken alanında uzman bir kliniğe gitmek ve odyologlar ile görüşmek oldukça önemlidir.

İşitme cihazının iyi bir şekilde ayarlanması sizin onunla ilk deneyiminiz için oldukça önemlidir. Cihazınızla ilgili ön yargılarınız varsa en iyi şekilde faydalanmak için mutlaka deneyimli bir ekip tarafından seçilmeli ve ayarlanmalıdır. İşitme cihazınızı taktığınız anda işitme üzerindeki olumlu etkisini hemen fark edeceksiniz ve adapte olmanız kolaylaşacak.

Whatsapp Canlı Destek
Konuşmaya başlayarak, KVKK Aydınlatma Metnimizi kabul etmiş sayılırsınız.